Peis med vannkappe, Schiedel

Vi har nå fått gleden av å kunne nytte oss av peisen som er levert av Schiedel. Den var noe av det første som vi fikk inn i huset og vi har lenge sett frem til å nytte oss av denne. Nå har har vi fått erfaring med produktet med bruk gjennom blant annet den kaldeste perioden av vinteren. Det er lite som kan måle seg med å sitte foran en peis å kunne nyte det estetiske med flammene som beveger seg dansende i peisen.

Med bare å fyre normalt har vi holdt varmen i huset med peisen. Den er tilkoblet akkumuleringstanken på 1600l og holder en god behagelig varme. Akkumuleringstanken fra Aventa virker som et varmemagasin og gir en stabil og lun temperatur i hele huset.

Nå skal det nevnes at det nå erfaringsmessig ikke er mye som skal til for å holde en midlere temperatur i huset. Det er gledelig at man ser at det er sammenheng mellom de timer man har brukt for å finne løsninger og tiltak for at det skulle være et energieffektivt bygg og behagelig.


NorBetong As

For å kunne utnytte gårdsplass og områder rundt huset har vi vært innom flere potensielle løsninger, men ingen har vært gode nok. Ofte har løsningene vært tidkrevende, kostbare og vanskelig gjennomførbare. Det er en mengde produkter som er tilgjengelige og mange muligheter for plasstilpassing. Tankene rundt det å kunne benytte seg av gjenbrukte produkter var et sterkt ønske. 

Etter å ha fått tips om at NorBetong nytter seg av restbestong for formstøping tok vi kontakt. De har fremstilt former for å nytte seg av restbetong som vanligvis er et destrueringsprodukt. dette gjør de ved å produsere støpeblokker. Blokker med mål 150*75*75 eller halvblokk 75*75*75. Akkurat det som vi var på utkikk etter. Produkt med høy funksjonalitet, lettvint, rask og stabilt. Hver av blokkene har en vekt over to tonn.




 

Norbetong AS

Solenergi

Prosjektet har to selvdrevne energikilder for fornybar energi, fra solen.

Våre to systemer er solceller og solfangere. Solceller har den egenskapen av å kunne nytte seg av solenergi for å inverte dette til strøm og spenning. Solfangerne benytter seg av solenergien for ren oppvarming av vann.

Vi har nå begynt å danne oss et bilde av hvordan man skal nytte seg av dette mer fornuftig og hvor mye energi man kan forvente seg av å få i løpet av et år. Vi arbeider også med å lage oss en oversikt/database som vi kan benytte for å se foholdet mellom tilført energi og produsert.

Produsert solenergi og kontinuerlig oppdatering av produsert energi; Solar energy

 

Passivhus innvilget

Vi har da gleden av å kunne medgi at huset og prosjektet har status som godkjent passivhus. Dette er takket være alle som har kunne bistått med kunnskap, iver og arbeidskraft, takk for vel gjennomført.

Vi besto trykktesten med god margin, selv om vedkommende som utførte trykktesten kunne meddele at det var komplisert og vanskelig å måle når det ble så tett som dette.

Takk til Bolig Enøk, med Eivind i spissen som har bistått med engasjement og kunnskap til prosjektet som passivhusrådgiver. Samt takk til alle leverandører som med produktkunnskap har bistått slik at man har kommet frem til et prosjekt som vi er stolte av.

Enda er det mange momenter som gjenstår og det er flere mål å nå fremover.


Fremdrift

Det arbeides kontinuerlig med prosjektet og det er per dags dato å klassifisere som et fullverdig passivhus. Det er bestått trykktester og de krav som er satt som kriterier for passivhus. Vi har levert dokumentasjon til Enova og venter på tilbakemelding i forbindelse med dette.


Comfort Jørgensen, Halden

Det er en rekke tekniske løsninger som nyttes i dette prosjektet som ikke er helt vanlig arbeide med for de fleste. Vi valgte som rørlegger Comfort Jørgensen i Halden. De har et godt rykte for å levere kvalitet, innen tidsrammer og til avtale. Vi var ogsp avhengig av å kunne lytte oss av en rørlegger som var fleksibel og dynamisk med tanke på de løsninger som vi har valgt og nye løsninger som vi prøver ut i dette prosjektet.

Her vil vi rette en ekstra takk til medarbeidere ved Jørgensen Espen Enger Larsen og Kristoffer Killingrød. De har arbeidet med dette prosjektet og gitt oss de tilbakemeldingene, informasjon og utførelsen som vi var på utkikk etter.

Bildeserie over litt av utførelsen


HDL-Lys

For å finne rette produkter for leverandørerne av blant annet dimmere og lys er det viktig å kontrollere at de kan benyttes sammen. Her er det mange fallgruver og det er et stort utvalg av leverandører og produkter. Vi så på flere forskjellige leverandører av lyskomponenter og hadde flere til forsøk, men det var en lyskilde som utmerket seg som klar, enkel montasje og solid. Det var HDL sitt eget produkt Halo -L1-W, denne fungere utmerket og har en flott lysgjengivelse. Ra verdiene er også meget gode på 95.

Vi har lagt med et lite utvalg av bilder hvor man ser litt av lyset og lysgjengivelsen som denne LED-armaturen har. Det er varmt hvit som vi valgte som lysfarge.


Fliser fra FagFlis

Det å kombinere estetikk og funksjonalitet er ikke alltid like lett.

Når det gjaldt valg av flis gikk vi endel runder uten å lande på et godt valg. Vi ønsket i utgangspunktet å bruke den samme flisen på bad, vaskerom og entre. Det satt endel krav til type flis både med hensyn til oppsugingevne , slitestyrke og overflaten. Fint å slippe hull i sokkene med en gang…

Etter en lang jakt etter riktig flis, møtte vi Geir Marthinsen ved FagFlis avd Moss og Fredrikstad.

Da var saken løst!                                                                                                                                               Han hadde akkurat det vi lette etter og vi er meget fornøyde, både med resultatet og servicen!


Nordsjø maling og ferdigstillelse

Det nærmer seg et ferdig malt hus. Det er bare enkle flater som gjenstår og man ser effekten av lyse og klare overflater. Behovet for ekstra lys er merkbart mindre med disse overflater. Vi velger å bo oss inn i huset og se hvordan møbler setter sitt preg på helheten. Deretter vil vi eventuelt behandle noen vegger med andre farger eller strukturer.

Det lyse i bygget gir også en velvære av luftig og lett innerklima.

Med lyse flater ser man også den estetiske virkningen av GypTone Big som kommer merkbart frem. Kommentarene hittil har bare vært positive gjeldene både det estetiske og det praktiske i forhold til begrensningen av akustikk.


Maling av vegger og tak – Nordsjø

Sparkling og maling av vegger og tak er nå i sin sluttfase.

Vi har valgt produkter fra Norsjø, bl.a Professional ECO sparkel samt finsparkel. Malingsvalget falt på Nordic Light (LS True Light) som er en hvit farge med et lite brekk mot beige. Nordsjø Light & Space med LumiTec teknonogi reflekterer opp til 40% mer lys enn vanlig veggmaling. Denne ekstra lysrefleksjonen gjør at rommet virker større og betyr at man i praksis kan spare mye lysenergi. Denne besparelsen kan være opp til 20 %.

Oppholdsrommet i vårt hus er i utgangspunktet stort og luftig med stor takhøyde, så lysproblematikken går heller motsatt. Men med solforhold med i beregningen prøvde vi oss på denne type maling, og ser til nå at den matte malingen gir rommet et behagelig utseende og lys. Interiøret vil også ha en dempende effekt på veggene.